Review Ethereal Visions

Gepubliceerd op 19 maart 2022 om 21:31

Lang heb ik moeten wachten. Echt maaaaaaanden (richting een jaar misschien zelfs) was dit deck uitverkocht. En zo uitverkocht dat ik dacht: ‘Ik ga toch echt goed rondneuzen voor een tweedehands deck’

Van Matt Hughes had ik al zijn Orakel deck (waar ik misschien op een later moment eens een review voor moet schrijven) en ik wilde dolgraag de Ethereal Visions. Ik vond een deck op Marktplaats. Ik deed een bod. Dat werd geaccepteerd. En toen maakte ik de envelop open nadat die op de mat was geploft... Het was een nep kopie van Ali Express. De hele saga kun je hier lezen, maar je kunt je voorstellen dat ik heel erg teleurgesteld was en nog steeds niet HET deck dat ik wilde had.

Waarom ik dit deck zo graag wilde hebben is dat ik een voorliefde heb voor de kunststroming van de art nouveau, ook wel jugendstil genoemd. In deze kunststroming zie je heel veel bloem-, blad en plantmotieven terugkomen. Alles heeft mooie, ronde, vloeiende lijnen die bijvoorbeeld ramen omlijsten en in kunstobjecten een sierlijk beeld geven. Deze stroming was een tegenbeweging op de industriële revolutie en alle hoekige gebouwen die uit de grond gestampt werden in die tijd. Het was een dromen naar de tijd daarvoor. Terug naar alles wat groeit en bloeit!

Matt Hughes is een artiest die de art nouveau combineert met de pre-Raphaeliet schilders (denk maar aan de sprookjesachtige schilderijen zoals deze, de Lady of Shalott van John Willam Waterhouse) en de Symbolist beweging (Gustav Klimt was deel van deze beweging). Hij maakt hiermee prachtige tekeningen voor zowel tarot decks (er is een nieuw tarotdeck zelfs!), orakel decks en boeken. Hij is een artiest die toch wel wat ‘donkerder’ werk durft te doen en dat is denk ik ook hetgeen me aanspreekt in zijn decks. Ik heb naast het Ethereal Visions ook het Dreamscape Orakel, wat me bekend maakte met zijn werk.

 

Wat maakt dit deck zo speciaal? Allereerst praten we over het artwork. Niet alleen de art nouveau accenten zijn voor mij belangrijk, maar het allerbelangrijkste is hoe makkelijk de kaarten te lezen zijn. In hele grote lijnen volgt Matt Hughes de Rider Waite Smith (RWS) beelden zoals we gewend zijn. Hiermee is dit deck uitermate geschikt voor beginners die het RWS deck maar saai vinden en iets mooiers/uitgebreiders willen. In veel kaarten zie je de standaardelementen waardoor de betekenis makkelijk te lezen is, denk aan bekers 4, of de Hogepriesteres met haar boek, de houding van de Hierophant. Dit maken de kaarten fijn herkenbaar en zou zomaar een prima keus zijn voor een eerste deck voor een ambitieuze beginner.

Het leuke vind ik dat hij bij een aantal kaarten, zoals de Dwaas en, een eigen draai geeft aan het standpunt. Je bekijkt de RWS kaart vanaf een andere kant en dit geeft een frisse kijk op de oude kaarten. Ook de ridders zijn anders, en naar mijn mening heel goed afgebeeld. De ridder van bekers lijkt zelfs enorm op Matt Damon! In de RWS zitten de ridders op paarden. Die zie je hier ook, alleen is de focus anders door de manier waarop je tegen de ridders aankijkt. Door hoe ze nu op de kaart staan is er meer focus op hoe ze zich van binnen voelen en zie je overduidelijk dat ze nog worstelen met hoe ze het element naar de buitenwereld moeten dragen in hun gedrag. Ze zijn echt nog onzeker en weten nog niet zo goed wat ze met de energie van het element moeten. Dat zijn nou echt de ridders zoals ze bedoeld zijn!

Een minpuntje, maar misschien is dat omdat ik het deck nog maar een paar dagen in handen heb, is dat ik sommige tekeningen niet zo sterk vindt. Alsof de sfeer ‘plat’ is. Ik weet dat er altijd wel kaarten zijn die wat minder aanspreken, en ik ga eens kijken in hoeverre dat de komende tijd gaat veranderen.

Is dit een deck dat ik zou meenemen voor readings? Ja, dat zeker wel. Het straalt rust uit. ‘Ethereal’ betekent etherisch, vluchtig, zweverig. En dat is ook echt het gevoel dat je krijgt. Ik voel dat een vraagsteller het heel fijn zou vinden om naar deze kaarten te kijken. Ik ga het zeker eens uitproberen! Zorg er wel voor dat je in een goed verlichte ruimte zit met deze kaarten, want is het te donker dan denk ik dat de details te snel niet te zien zijn bij een reading.

En natuurlijk wilde ik het originele deck vergelijken met het nep deck van Ali Express. Ik denk dat de foto van de Maankaart al genoeg zegt over hoe enorm de verschillen zijn. Via Ali of Etsy nep handelaren betaal je tussen de 5-10 euro voor de fake. Het echte deck is 28 euro. Het verschil is immens. Realiseer je als je de keuze wilt maken wie je wilt steunen. De handel in nepartikelen of de artiest…

 

Mijn oordeel voor de Ethereal Visions tarot?

Aantal sterren: 4 van de 5

 

Meer lezen over mijn collectie tarot decks? Dat kan hier!

Reactie plaatsen

Reacties

Marion Wever
7 maanden geleden

Hi Barbara,
Ik heb vandaag dit deck binnengekregen. En ik vind het prachtig. Ik hou ook va Art Deco. In mijn woonplaats zijn er nog al wat huizen in die stijl. Ik heb de Luna versie (met zilverkleurige elementen). Ik was verbaasd twee extra kaarten te zien in het grote arcanum. Die spreken me ook heel erg aan. De bron en de artiest! Kortom, ik ben een blij ei! ;-)

groetjes,
Marion

Barbara - Lucet in Aurora Tarot
7 maanden geleden

Wat gaaf!!!
Superleuk dat jij ook zo blij wordt van dit deck.
Liefs
Barbara