Namaak tarot decks - de scammer, de onschuldige koper en de artiest

Gepubliceerd op 19 maart 2022 om 18:29

Afgelopen week was ik weer eens een rondje Marktplaats aan het doen om te zoeken naar tarot decks. Ik zoek daar naar vintage decks, of naar decks waarvan ik weet dat ze out of print zijn (niet meer gedrukt worden) of naar een tweede deck om mee te nemen naar readings. Dan kan ik mijn eigen eerste versie thuislaten. 

 

Ik vond een advertentie van de Ethereal Visions tarot van Matt Hughes die al heel lang op mijn lijstje stond en hij was al een tijd niet verkrijgbaar in Nederland bij mijn favoriete tarot webshop. De foto’s klopten, de prijs klopte, het zag er allemaal goed uit.  

 

Ik in gesprek met de verkoper en snel de deal gesloten. Na nieuwjaar kreeg ik het pakketje binnen en mijn hart zakte in mijn borst: hartstikke nep. 

 

O wat voelde ik me genaaid! 

 

Ten eerste omdat ik (bij mijn weten) echt wel goed had opgelet. En ten tweede dat ik er gewoon voor de 2e keer in getuind ben. Ik heb dit een keer eerder gehad met de Tarot of the Cloisters..

 

Op Marktplaats heb ik al een aantal keren namaak tarot decks voorbij zien komen, maar die verkopers waren ook eerlijk in de foto’s. In gesprek bleek dat ze niet wisten dat het een nep deck was (daar vertrouw ik dan maar op). Ik hoop dat ik bij die verkopers een stukje gewaarwording heb geplant. 

 

Maar dit? Dit waren de foto’s van het originele deck, met gouden accenten. De juiste doos. Het witte boekje erbij dat dus niet in de doos zat. 

 

Voor een namaak deck betaal je hooguit een paar euro maar wat krijg je dan? 

Een kopie op heel dun karton 

Een veel kleinere versie dan het origineel 

Je ziet ook heel vaak dat plaatjes wat wazig zijn of gecropt omdat ze ingescand zijn

Een ‘tuck box’ die zo sloppy is dat hij na een paar keer open en dicht doen kapot gaat 

En GEEN origineel boekje/boek 

Voor de verkopers is een deck in zo’n versie makkelijk te produceren om snel veel geld te verdienen. 

 

Want wat zit er bij de originele decks, vaak van indie designers? 

Mooi dik en stevig (vaak ook zilveren of gouden randen) karton 

Een doos die bestaat uit 2 delen 

Een dik boekje met beschrijvingen 

 

En ja daar betaal je voor! Voor de tijd en de moeite... 

 

Het vervelende is dat verkopers steeds slimmer worden en steeds betere verkooptrucs gebruiken. Ze zitten niet alleen op Ali of Wish, maar ook op Etsy. Ze plaatsen foto’s van het originele deck bij hun producten. Claimen dat er een boekje bij zit. 

Hoe herken je tarotdecks als namaakproduct? Ik heb eens expres een Dulac tarot gekocht in zowel nep als het origineel. Hier zie je het verschil in kwaliteit van de plaatjes op de kaarten heel erg goed (bovenaan)! 

 

De prijs; zoek eens op het deck dat je op het oog hebt en kijk goed naar de prijsverschillen 

Out of print; een aantal decks dat steeds moeilijker te verkrijgen is wordt nu veel als namaak aangeboden.  

Je krijgt een “handige QR code om de betekenissen online op te zoeken” oftewel, het boekje of het uitgebreide boek zit er niet bij. 

De originele artiest of de uitgever wordt niet genoemd 

Het deck wordt verkocht als pocket size, terwijl er van dat deck niet eens een pocket size bestaat! 

 

Het meest vervelende is dat bij verkopers buiten de EU je als artiest machteloos staat als je iets wilt doen aan de piraterij (want dat is het). Ik heb met Matt Hughes gesproken hierover en hij vertelde dat hij verkopers aanspreekt, maar dat die hun schouders ophalen. En vaak in landen wonen waar er geen regels zijn met betrekking tot namaakproducten. 

 

In de EU en in Nederland is het verkopen van namaakproducten strafbaar. Hier staat een boete op.  

Ik wil via mijn blog en via social media hier meer aandacht voor vragen, want de koper EN de artiest zijn hier de klos.

ik weet dat mooie decks soms best duur zijn. Zeker als je een kleine beurs hebt. Maar je moet je ook bedenken; wie gun je het geld? De scammer of de artiest? Al betekent het een paar maandjes meer sparen, dan heb je wel de echte versie in handen die kwalitatief zoveel beter is. Dat is het in mijn ogen echt wel waard! 

 

En wat ga ik doen? Ik ga maar rustig afwachten tot de originele Ethereal Visions weer verkrijgbaar is, en laat Marktplaats maar voorlopig links liggen. Ik heb er heel veel mooie deals gehad, maar ik heb nu een keer te veel mijn vingers gebrand dat ik er heel erg van baal dat ook ik te goed van vertrouwen ben. En ik weet dat het niet mijn schuld is (en waarschijnlijk ook niet van de verkoper) want de scammers zijn slim. Heel slim.  

 

Twijfel je over de echtheid van een deck dat je op het oog hebt of gekocht hebt? Stuur me een berichtje, ik help je. 

Wil je zeker weten dat je een origineel deck in handen hebt? Bestel dan bij www.tarot.nl! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.