Night Sun Tarot - 'Steampunky', donker en bijzonder

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 18:09

Een paar weken geleden ben ik begonnen met het kijken van 'The Irregulars', een serie op Netflix, op aanraden van een tarotstudent van mij. Ze zei “ Er zit tarot in, in de derde aflevering!”

Dan kunnen we natuurlijk het niet niet gaan kijken!

 

Zo gezegd, zo gedaan. Ik kijk heel af en toe een aflevering van een serie als ik alleen ben, maar dat gaat allemaal niet zo hard, dus het duurde even voordat ik bij aflevering drie was.

 

'The Irregulars' gaat over een groepje wezen in London in de tijd van Sherlock Holmes. Zij helpen dr Watson (Holmes is de eerste paar afleveringen helemaal niet in beeld) met allerlei vreemde zaken die te maken hebben met spoken/geesten en het occulte. Want; de Order of the Golden Dawn kwam ter sprake!

En daar werden ook de tarotkaarten in beeld gebracht als link naar een moord.

Nou was het een prachtig deck dat gebruikt werd in de scenes, maar wat Google acties lieten me weten dat de serie alweer 5 jaar oud is, en dat het deck waarschijnlijk alleen maar geproduceerd werd voor de serie zelf (net als bij Penny Dreadful, maar dat deck is limited te koop geweest).

Gelukkig waren er meer mensen op zoek naar een soortgelijk deck als in de serie, en er werd de Night Sun Tarot van Fabio Listrani aangeraden. Dit is een artiest die wat meer de donkere kant van het leven, magie en spiritualiteit laat zien in zijn werk.

Ik doe dan mijn standaard rondje van foto’s kijken, blog lezen en kijken of het een aanvulling op mijn collectie is, en aangezien dit deck volgens de blogs een aardige occulte insteek hadden heb ik het deck besteld. Gewoon om eens uit te proberen, want deze artiest heeft nog twee decks gericht op de Goetia en een licht deck Notoria.

 

En pas opengemaakt tijdens de Tosti’s & Tarot over leren werken met een tweede of nieuw deck! Ik heb daarin helemaal laten zien hoe ik een deck me eigen maak. Want je kunt me nu alle decks geven, het maakt niet uit, ik lees met alles! Behalve als het echt heel lelijk is.

 

De afgelopen week ben ik heerlijk met dit deck gaan zitten. En er vielen me al lekker wat zaken op. Heerlijk hoe een deck me kan triggeren! Want kijk hierboven eens naar de tien van bekers, daar zit een Qabalistische boom in met hartstikke mooi de lichtflits zoals die altijd wordt afgebeeld. En in de zeven van pentakels de Adam Kadmon net de chakra's of de middelste pilaar uit de Qabalistische boom.

 

Love it.

Ten eerste was het bijna meteen, ook voor mijn studenten, duidelijk dat dit een Thoth deck was. De vraag ‘welke kaart is Kracht en welke Gerechtigheid’ werd praktisch meteen gesteld, en inderdaad; Gerechtigheid op 8 en Kracht op 11.

 

Verder kijken bleek dat juist de hofkaarten de Waite Smith indeling volgende maar dat bepaalde kleine arcanum kaarten wel heel veel weg hadden van hun broertje in de Thoth.

 

Ik was geïntrigeerd. Wat voor combinatie was dit?

In het grote arcanum zien we dus de verwisseling van Krachgt en Gerechtigheid zoals in de Thoth, maar ook de Wereld is echt meer richting het dansen zoals de dame op de Thoth kaart doet, dan het beleefde kleine huppeltje zoals de Waite Smith.

 

Het artwork is ook echt wel bijzonder. Ik kan het bijna niet omschrijven omdat ik zie dat de artiest van alles en nog wat heeft gebruikt aan invloeden: van bepaalde pantheons (vooral indische invloeden zie ik), tot fantasy, occult, Thelema, soort van steampunk. Het is echt van alles wat.

 

Na bestudering van het boekje is het toch nog even puzzelen qua symboliek.

De Dood is zwanger, de Hogepriesteres heeft een ei vast, dat gebroken is bij de Keizerin en tot ontwikkeling is gebracht bij de Keizer. Elke grote arcanumkaart heeft net een andere draai gekregen waar ik nog even over moet puzzelen wat ik daarvan vind, en of ik de diepere symboliek hiervan kan doorgronden. Want ik ben eerlijk; ik heb nog niet alles door. Dit deck is echt met de bril van de artiest gemaakt.

Ik vind het heel tof dat bij de kleine arcanumkaarten heel veel Thoth invloeden zijn gebruikt, zoals hierboven bij de acht van munten.

 

I Ching wordt er gebruikt op het Rad, en zien we de Sleutel van Salomo (Solomons Key) op de Hogepriesteres.

 

Samen met netjes ook de elementen, de astrologische tekens en de Qabalistische letters op de hoeken van de kaarten zou je zeggen dat dit een Thoth afgeleid deck is.

 

Maar ik krab me achter de oren bij de beschrijving van de hofkaarten:

“The court cards follow the sequence suggested by Crowley, or Page, Queen, King, Knight (rather than the traditional one; Knave (Page), Knigt, Queen, King”

 

Waarom heeft deze artiest dan niet gekozen voor Prinses bij Page en Prins bij Koning? Ik vind dit zo vreemd. Ik snap de logica van dat de Page/Prinses de Koningin wordt, en dat de Prins/Koning de zoon is van de Ridder. Maar dit maakt het er meer verwarrend op.

Maar ik kom wel aan mijn occulte trekken met dit deck. De plaatjes zijn echt wel bestudeer-plaatjes waarin je echt even moet zoeken naar de symboliek en de betekenis. De ene keer is het overduidelijk Waite Smith, de andere keer overduidelijk Thoth.

 

Het karton is ok. Het is een Lo Scarabeo deck, en zoals eerder genoemd ben ik daar niet al te enorm fan van, omdat ik vind dat ze te dun karton gebruiken. Daarnaast is het deck ook redelijk glad. Dat zorgt er voor dat de kaarten heel snel uit mijn handen glijden tijdens het schudden. Maar ik WEET dit van Lo Scarabeo.

 

Ook belangrijk om te zeggen is dat de achterkant van dit deck duidelijk laat zien of je een kaart omgekeerd of rechtop hebt liggen. Dat zal dus niet prettig zijn voor als je met omgekeerde kaarten werkt!

Een van de kaarten die bij mij meteen in het oog sprong was de bekers vier. Niet alleen omdat deze echt heel anders is dan de RWS, maar omdat hij me aan een controversiële foto van Kim Kardashian waar heel de wereld over viel liet denken. Zie jij het ook?

 

Als ik mijn oordeel voor nu, een week na het openmaken, al zou moeten geven, dan zou ik een 7 geven voor dit deck. Maar ik weet uit ervaring dat dit een deck is dat ik moet laten sudderen, want hier zit nog zoveel potentie in!

 

Dus to be continued….. Ik kom nog terug op dit deck!

 

liefs

Barbara

 

p.s. Volgende week zet ik mijn top vijf decks van 2023 in de spotlight. Nieuwsgierig? Houd mijn blog dan vooral in de gaten. Hier kun je mijn favorieten van vorig jaar zien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.