The Tarot of the Everlasting Day - Artificial Intelligence

Gepubliceerd op 26 januari 2023 om 15:15

Dit tarotdeck, daar moest ik lang op wachten! Maar er zit een heel verhaal aan vast. Dus, ga lekker zitten en lees mee.

Een paar jaar geleden stuitte ik op de Tarot Association, op zoek naar een tarotvereniging. In Nederland is er echt niks leuks te vinden helaas. Ik kwam zo in aanraking met Marcus Katz, de beheerder van de Association, met een waslijst aan tarotboeken op zijn naam die hij samen met zijn side kick Tali Goodwin heeft geschreven. Ik heb daar cursussen gedaan en ben nog steeds lid. Ook ben ik lid van hun Tarot Professionals Facebook groep. Een heerlijk samenkomen van mensen die echt de tarot op een diepe professionele manier gebruiken.

 

Marcus liet in deze groep zien dat hij een beetje aan het prutten was met een AI (Artificial Intelligence) plaatjes maker en dat hij serieus er over na aan het denken was om een tarotdeck er mee te ontwerpen. Het idee werd (natuurlijk!) superenthousiast ontvangen en Marcus postte de eerste plaatjes die er uit rolden. En die waren zo mooi! Hij besloot daarop volgend om een Kickstarter te starten om zo geld te verzamelen en zijn idee helemaal uit te werken. Want het is natuurlijk niet niks, een tarotdeck maken. Het hele maakproces is duur, zeker als je het zelf wil doen. En dat wilde hij. Maar de Kickstarter kwam, ik schreef me in, en het werd groter en groter... En bij elke 1000 'backers' (mensen die het project steunen) gaf hij extra's. En er waren op een gegeven moment dagen dat er telkens 1000 mensen bijkwamen! Het ging superhard.

 

Hij heeft toen heel hard doorgewerkt, opties gegeven (bijvoorbeeld wel of geen kerwoorden op de kaarten, en of je een 'pip' deck wilde) en in november was het deck klaar. Telkens postte hij updates en foto's en het was echt zo cool om dit tot leven te zien komen.

Daarna moest hij zoeken naar een goede drukker, iemand die doosjes kon leveren, postzaken, you name it. En net voor de kerst, terwijl de British mail dus ook nog eens staakte kwam het nieuws dat alle verzendingen naar Europa op de bus gingen.

En vorige week was hij er. Ik heb op Insta meteen een filmpje gepost waarin ik hem voor het eerst liet zien.

Wat kan ik zeggen? Ik wilde heel graag de kaarten met kernwoorden (ik vond dat zo'n leuk idee) maar ik wilde ook met de kabbalistische referenties. Ik ben enorm fan van Qabalah en de invloed van deze joodse mystieke leer op de tarot (binnenkort is er een masterclass!).

En toen ik de kaarten had uitgepakt (je ziet ook mijn reactie in het Insta filmpje) was het vooral genieten.

De beelden van het grote arcanum zijn mega diep. Mysterieus. Maar de sfeer is fantastisch. Dit is een deck om te bekijken, keer op keer, en je mee te laten slepen door het beeld. Het enige jammere vind ik dat de Hierophant en de Duivel (misschien met reden?) best wel op elkaar lijken. Maar elke kaart is pure symboliek voor waar deze voor staat. Hier kun je heerlijk me visualiseren!

Het kleine arcanum is er in twee soorten (die kon je apart aanvragen). De ene is de 'scenic' versie waarbij je een mooi beeld krijgt. Maar je kon ook kiezen voor de 'pip' versie waarbij je, net als bij de Marseille tarot, alleen de aantallen van de elementsoorten hebt (bijvoorbeeld 9 staven echt bij 9 staven en that's it) en dus heel goed in je kennis van de numerologie moet zitten. Elke kaart is helder, als een foto. Er zijn echt originele voorwerpen gebruikt en terechtgekomen op de kaarten. Dit is een hele frisse kijk op een tarotdeck!

Last but not least moet ik natuurlijk ook nog even de hofkaarten laten zien. Die zijn heerlijk stevig. Gewoon zoals ze moeten zijn. Menselijk en vol kracht. Fantastisch mooie ridders, hele mooie gezichten in de kaarten van de pages, maar ook heel herkenbare koninginnen en koningen. Dit is voor een tarotreader zoals ik een feest. De ridders compleet strijdbaar in hun harnas, en de pages als fantastische boodschappers.

Maar, er zitten niet alleen tarotkaarten in de Tarot of the Everlasting Day. Er zitten ook een paar orakelkaarten en engelenkaarten bij, om heerlijk er door heen te gooien en mee te werken. Ik ga daar komende maand eens lekker mee experimenteren, want ik heb dit deck gekozen als maanddeck. Je gaat hem dus geregeld voorbij zien komen!

Is er nog een nadeel? Ja. Ik vind het karton dat Marcus gekozen heeft eigenlijk te dun. Ik weet niet waarom hij voor deze dikte gekozen heeft (dikte van gewone speelkaarten) maar dat gaat nog wel een dingetje zijn. Maar ik vind het deck zo mooi, dat mocht hij hem nog een keer uitbrengen op dikker karton dat ik hem echt een tweede keer aanschaf en dat deze eerste versie lekker mag gaan slijten.

 

Wat vind jij? Kan AI ons veel geven als het gaat om kunst? Of is het juist iets dat ons tegen gaat werken?

Ik ben benieuwd naar je mening over AI en dit tarotdeck!

 

Warme groet,

Barbara

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.