Fyodor Pavlov Tarot - Bijzonder queer

Gepubliceerd op 6 januari 2023 om 12:56

Wat voor bijzonder deck ik nu weer heb?

Let op: content warning. Naaktheid. Laat ik dat maar even van tevoren zeggen.

 

Dit is een deck waarvan ik eigenlijk het bestaan wel wist, maar het ook niet wist. Voor mijn vorige telefoon (en ik sluit elke twee jaar een abonnement af met een nieuwe foon) zocht ik een mooie achtergrond voor mijn vergrendelscherm. Ik vond via Pinterest een prachtige afbeelding van een Hogepriesteres en zonder dat ik ook wist van wie hoopte ik dat dit ooit een tarotdeck was, of een voorloper er van. Maar ik had geen idee waar dit plaatje vandaan kwam. Helaas worden vaak plaatjes zonder dat de artiest er bij staat gedeeld op Pinterest.

Een paar maanden geleden stuitte ik echt per ongeluk via Insta op het account van ene Fyodor Pavlov. Omdat ik US Games (een van de 2 grootste uitgevers van tarotkaarten) volgde. En zag ik opeens de Hogepriesters weer! Het deck was nog in productieproces maar het duurde niet lang voordat deze kaarten ook in ons landje verkrijgbaar waren bij Koppenhol.

 

Wat een fantastisch deck.

Ik heb hem stiekem geshowed deze week in mijn stories; mijn nieuwe Fyodor Pavlov deck! En ik had meteen de Duivel te pakken met een nogal ‘in your face’ kaart. Maar nu laat ik meer zien. Dit is het waard. Zo verfrissend!

Want dit tarotdeck is met een speciale gedachte ontworpen. Fyodor Pavlov is een bijzondere man. Geëmigreerd vanuit Rusland, en nu wonend in Amerika. Hij vermengt een ouderwetse manier van tekenen met waterverf, en is niet bang om een hoop seksualiteit in zijn kunst te stoppen. Hij heeft bij dit tarotdeck de Rider Waite Smith als uitgangspunt genomen, maar hij heeft echt compleet zijn eigen draai er aan gegeven.

Als we kijken naar de kaarten dan zie ik dat US Games er echt moeite in heeft gestopt om het een prachtig indie deck te laten zijn. Heerlijk dik karton, een stevig boekje, een matte finish op de kaarten en een fijne stevige doos.

 

Binnen het Grote Arcanum zien we prachtige afbeeldingen. Het bijzonderste is toch wel de Geliefden, die allebei interseks zijn. Hoe mooi is dat symbolisch!

 

De andere kaarten zijn prachtig weergegeven en laten de symboliek zien die we gewend zijn. Maar er zijn net wat tweaks die de kaarten mega interessant maken. Ik vind het superleuk om te zien dat de Dwaas nu eens wit is en een zwarte kat heeft, de Toren laat een vallende engel zien, en Kracht een enorme wolf. Hierboven zie je ook dat het Laatste Oordeel nu wat meer creepy is geworden en de Dood een omarming.

 

Bij de Kleine arcanum kaarten is het, als je werkt met de Rider Waite Smith, heerlijk om de nieuwe input te zien. Bij alle kaarten is er zoveel verschil te zijn, meer dan de RWS, en zien we culturele en ethnische diversiteit. Met de laatste bedoel ik dat je ook echt verschil ziet tussen de groepen mensen bij de verschillende elementen. Zo zien we bij de munten heel veel hints naar een agrarische cultuur, zien we overal water stromen op de beker kaarten, en zijn de zwaarden koud en leeg. Maar elke groep heeft ook echt zijn eigen kleur. Zo zijn de munten oranje, de bekers blauw, de zwaarden rood, en de staven groen. Daar is over nagedacht!

Ook de hofkaarten hebben allemaal echt hun eigen karakter. De koninginnen zijn nu eens echte levende dames, en de heren zien er fantastisch uit. En netjes binnen hun rol als schildknaap, ridder of koning. Alle koningen zijn streng, en volledig gekleed. De koninginnen zitten ook echt in een gevende moederrol. Fantastisch gevonden.

Wat kan ik nog meer zeggen? Ik ben heel blij dat ik stomtoevallig deze artiets gevonden heb, anders zou ik me nu nog steeds afgevraagd hebben waar die Hogepriesteres nou vandaan kwam. Ik vind de kaarten echt heerlijk om te gebruiken. Ze zijn makkelijk te lezen en eigenlijk kun je er ook meer bij vertellen als je het vergelijkt met de 'platte' Rider Waite Smith. Ik zou zeker weten deze kaarten gebruiken bij een reading, maar alleen als de cliënt zich comfortabel zou voelen bij de naaktheid van de kaarten. Dat zou het enige minpuntje zijn, maar dat is niet mijn eigen minpunt! Ik denk dat we met zijn allen wat minder benauwd over mogen zijn, want dit is absoluut geen pornografisch deck. Alle naaktheid is symbolisch.

 

Het mooiste vind ik dat de kaarten rust uitstralen en echt leven. De personen zijn fris, modern en met zorg getekend. Het is zo goed om te zien hoe een artiest een frisse blik op de tarot toont.

Dit deck raad ik iedereen aan!

Het Fyodor Pavlov Tarotdeck is te verkrijgen bij Tarot.nl!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.