Ik weet het beter dan jij

Gepubliceerd op 20 augustus 2022 om 10:51

Ik las gisteren een post op Reddit waarin iemand vroeg:

 

‘Moet je elke dag de tarot gebruiken? En worden je readings slechter als je een pauze neemt?’

 

Hij of zij schreef dat hij/zij een populaire tarot YouTuber (daar heb ik ook een mening over, maar daar kom ik zo op) vertelde dat je de tarot niet als iets voor tussendoor mag gebruiken, dat je er serieus over moet doen en dat we ons volledig moeten inzetten als we serieus zijn over het gebruiken van de kaarten. Ook beweerde deze YouTuber dat het niet respectvol is tegenover de kaarten als je zomaar een reading doet en dat je dan geen ware antwoorden krijgt.

 

De vraag was eigenlijk; is het okay om een tarotpauze te nemen, want degene die dit op Reddit postte had een lange pauze genomen omdat hij/zij tijd te kort kwam.

 

Dan moet ik even afkoelen als ik zoiets lees, want dan kan ik niet iets liefs neerzetten.

 

Hoe kun je zo dogmatisch zijn?

Zo zwart wit?

Zo uit de hoogte?

 

Alsof er maar 1 manier is om de tarotkaarten te gebruiken?


Dat je door het stof moet, je compleet moet vastbijten, dat het alles of niets is?

 

En zeker als je een ‘influencer’ bent, dan sta je op een voetstuk voor je volgers. En veel van de volgers nemen klakkeloos aan wat zo iemand zegt.

Ik vind het echt heel stoer als je dit soort vragen durft te stellen, want heel veel mensen denken dat je anders het ‘niet goed’ doet.

 

De kaarten zijn van papier. Je niet onrespectvol zijn naar de kaarten. Ook niet als je hond een kaart te pakken krijgt en uit elkaar scheurt (of opeet, die verhalen zijn er!) of dat je er betekenissen op schrijft. Dat boeit die kaarten echt niet. Ze voelen niks. Het is niet zo dat ze gaan huilen als je ze een tijdje laat liggen.

 

En weet je; je energie is maar zo veel. We zijn allemaal menselijk. Net als met je werk, of je familie (hangt er van af wat voor familie je hebt…) of hobbies, je hebt gewoon af en toe een break nodig. Even niet. Even pas op de plaats. Rust opdoen. Even de hersenspier in de ontspanning. Dat is supernormaal!

 

Denk je dat ik een tarotdeck elke dag vastheb? Bijna elke dag. En met vakantie? Mijn geliefde Thoth deck was mee. Ik heb ze een keer vastgehad. Voor de rest heb ik wel boeken gelezen die zijdelings met de tarot te maken hadden, maar pas toen ik weer thuis was pakte ik mijn kaarten.

 

En weet je wat ik dan heerlijk vind? Het is dan weer zo fris. Je zit weer vol energie. Je bekijkt met andere ogen de plaatjes op de kaarten. En dat is supergoed.

 

Ik zeg altijd tegen mijn cursisten, het is niet superbelangrijk hoe vaak je de tarotkaarten gebruikt of bestudeert, als je het maar doet en een routine hebt. Is het 1x in de week? Prima. Is het 3x in de week? Pas het vooral in in je weekschema. DAT is belangrijk. Dat je maar een feeling blijft houden.

 

En verleer je de kaarten als je ze een tijd niet vasthebt? Nope. Het is net als fietsen. Is de basis goed, dan stap je zo weer op. Het zal weer even een beetje wiebelen zijn, maar als die tarotspier goed geoefend is, dan is ie zo weer sterk.

 

Laat je niet gek maken door dit soort ‘gatekeepers’. Dit is een term voor personen die vinden dat alleen maar ‘uitverkorenen’ bepaalde dingen mogen doen. Of dat je heel speciaal moet zijn voor iets. Een mooi voorbeeld is dat er bijvoorbeeld mensen zijn die zeggen dat je alleen als je graad XY in de ceremoniele magie hebt je bepaalde dingen mag doen. Wat ze doen is kennis die eigenlijk gewoon voor iedereen beschikbaar zou mogen zijn, expres weghouden. Gatekeepers zijn dus mensen die zichzelf heel wat vinden, heel zwart wit denken over hoe iets moet (dat is hun mening) en eigenlijk mensen ‘dwingen’ om hetzelfde te doen en te denken. Dat is echt heel giftig. Pas op voor ze.

 

Merk je dat je twijfelt? Vraag wat je hebt gehoord dan na bij een persoon die a) nuchter is en b) je vertrouwt.

 

Je bent welkom bij mij voor alles dat je hebt gehoord en waarvan je achter je oren krabt en denkt “uhm, is dit waar?”.

 

Heb je wel eens iets enorm zwart-wits gehoord? Ik probeer zoveel mogelijk zin en onzin van elkaar te scheiden in de tarotwereld, dus ik ben nieuwsgierig!

 

 

p.s. ik zou nog terugkomen op YouTubers, oeps! Er zijn er een hoop die leuk zijn, maar er zijn er ook bij die hele vage readings geven die superalgemeen zijn. Waarom doen ze dat? Voor volgers. Kijk maar eens rond bij YouTubers die de kaarten leggen over de liefde, ze praten het zo aan elkaar dat het zo veel mogelijk mensen aanspreekt, maar ook dat degene die zo’n filmpje kijkt blijft plakken en zoveel mogelijk gaat bekijken. Dat kan echt soms nare gevolgen hebben voor je eigen mindset en hoe je over jezelf denkt. Pas er mee op!

 

Meer lezen:

Vijf keer 78 kaarten tellen is een ding

Review The Crow Tarot

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.