Alleen ademhalen moet

Gepubliceerd op 2 oktober 2022 om 15:07

Ik had vorige week een mooi gesprek met een aankomende tarotstudent, en ze liet vallen: “Ja maar ik heb een email cursus gedaan en die mevrouw zei dat ik echt nog geen readings voor anderen mag doen”

 

Le wat? Hoezo niet? Was mijn vraag. “Omdat je eerst nog een tijd moet studeren” was volgens haar de reden.

 

Die snapte ik aan de ene kant wel, maar aan de andere kant niet. Want wat is “een tijd studeren”? En wat is er aan de hand met het woord ‘moeten’?

 

Daar krijg ik jeuk van. Nekharen overend. Niks moet behalve ademhalen, is mijn motto. Wat geeft deze docent het recht om de ontwikkeling van een student tegen te houden?

 

Daarmee is ook de vraag; hoe laat je je tegenhouden? Door iemand die iets zegt, of doe je dat zelf?

 

Ik zie allebei deze personen in mijn lessen, en hoe ze denken over Het Punt dat ze voor een ander een reading mogen geven is voor mij superherkenbaar.

 

Je hebt de mens die het superfijn vindt om in het diepe gegooid te worden (ikke) en je hebt de persoon die het eerst allemaal maar even aanziet en vindt dat hij of zijn eerst een goede kennis van de kaarten moet hebben.

 

En beide manieren hebben zo zijn voor- en nadelen.

 

Bij de eerste ga je geheid fouten maken, en daar hoef je echt niet bang voor te zijn! Begin met 1 kaart leggingen voor je hamster of ander huisdier, je beste vriendin, en blijf de kaarten bestuderen. Pak er desnoods een boek bij.

 

Bij de tweede persoon zie ik te vaak dat je het moment blijft uitstellen. Dan moet je echt eerlijk tegen jezelf zijn: ga ik wel voor een ander kaarten leggen (en geef jezelf een deadline!) of houd ik de tarot voor mezelf? Allebei is een prachtige keuze, maar wat we niet willen is dat je blijft aanrommelen door onzekerheid.

 

In het voorbeeld van mijn aankomend tarotstudent vind ik het echt heel jammer dat die “leraar” zegt dat je eerst nog moet studeren, want lieve mensen, het meeste leer je door te DOEN. Je kunt niet naar een fiets kijken, hem uit elkaar halen en dan een week later zomaar fietsen. Echt niet. Ik laat mijn biologie leerlingen ook zo snel mogelijk oefenen voor een toets of examen, zodat zij weten waar ze aan toe zijn.

 

Het enige waar je echt goed op moet letten (en ook daar is er een schade en schande leermoment in) is dat je morele kompas goed is en dat je eerst in je eigen vertrouwde kring begint zodat je weet hoe gesprekken lopen, wat andere mensen je vragen en hoe je omgaat met moeilijke momenten. Want die gaan er zijn.

 

En echt; al doende leert men. Pak die kaarten, kijk je kat diep in de ogen en trek een dagkaartje voor hem.

 

Just do it!

 

Liefs

Barbara

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.