Een ode aan Pamela Colman Smith

Gepubliceerd op 26 april 2024 om 15:15

Ken je dat? Op een gegeven moment weet je niet meer wat je voor je verjaardag kunt vragen. Diep nadenken, lijstje maken. Maar het wordt steeds lastiger. Vorig jaar was het laatste jaar dat de man en ik echt iets tastbaars voor elkaar kochten. Ik heb maaaaaaanden nagedacht over zijn cadeau. Dit jaar hebben we afgesproken dat we een activiteit aan elkaar geven omdat de ideeen echt helemaal op zijn. Ik mag dit jaar naar de Biesbosch!

Maar vorig jaar was echt het allerlaatste idee dat ik had.

Ik liet hints vallen.

Ik stuurde de link.

 

Mijn man zei maanden “O ja, jij bent jarig he binnenkort?”

 

En ik zat zelf met kniezende tanden want ik zag dat deze hele hele speciale uitgave bijna niet meer verkrijgbaar was……

 

En toen kwam de dag van mijn verjaardag.

 

En kreeg ik een cadeau.

 

Ik moest echt even een traantje wegslikken, want die sneaky man van mij had gewoon geluisterd maar heeft me maaaaaaaanden lopen stangen.

 

Lekker die vent van mij! We hebben zoveel lol met elkaar.

Ik ben net voor de dood van Stuart Kaplan eigenlijk meer over hem te weten gekomen. Stuart Kaplan was de eigenaar van US Games, de grootste uitgever van tarot kaarten in de hele wereld. Hij is dit bedrijf in de jaren 70 begonnen en het startte eigenlijk met het feit dat hij de rechten kocht van de Rider Waite Smith tarot om het opnieuw uit te geven. Je moet je voorstellend dat dit deck zo tussen de jaren 40 en 70 eigenlijk helemaal niet meer gekocht werd. Het was op sterven na dood. Maar Stuart zag er potentie in en bracht het opnieuw uit nadat hij in de jaren 80 het copyright verkreeg over het tarotdeck.

 

Het werd een hit.

En dat niet alleen, Stuart heeft een soort van passie laten uitvloeien voor alles dat met tarot te maken heeft. Zijn uitgeverij heeft enorm veel decks uitgegeven en blijft vooraan staan in tarotwereld. Er zijn een hoop stemmen die het niet eens zijn met hoe hij de RWS heeft uitgemolken, maar we kunnen er niet omheen dat hij enorm veel gedaan heeft voor de tarot community.

Maar terug naar het boek. Stuart had ook een voorliefde voor Pamela Colman Smith, degene die de tarotkaarten van de Rider Waite Smith heeft getekend. In een half jaar tijd, voor een heel klein bedrag (te klein voor het werk dat zij geleverd heeft) heeft zij een meesterwerk neergezet.

 

Over haar leven is niet heel veel bekend, en hij heeft er voor gezorgd dat er steeds meer boven water kwam over haar en dat ze eindelijk de aandacht krijgt die ze verdient. Over haar werk voor de Rider Waite Smith is niet heel veel bekend, alleen ergens in een brief staat dat ze een ‘groot werk voor weinig geld’ heeft gedaan in de vorm van 78 kaarten. Arthur Waite gaf haar die opdracht toen ze samen in de Order of the Golden Dawn zaten. Het allerbijzonderste is dat zij de eerste was die het kleine arcanum volledig heeft voorzien van personen en gebeurtenissen op de kaarten. En hier had ze ook de vrije hand in, Arther Waite bemoeide zich alleen volledig met de tekeningen en de symboliek van het grote arcanum.

 

Naast haar werk aan de tarot (wat maar eigenlijk maar een klein deel is van wat ze gedaan heeft) is haar werk gepubliceerd in kinderboeken, poeziebundels en verschillende posters en affiches. Ze had een heel eigen stijl met betrekking tot tekenen. Ook was zij nauw betrokken bij de suffragette beweging, de vrouwen die stonden voor het kiesrecht.

 

Dit boek gaat volledig over haar. Over haar leven, over haar werk, over wat ze deed buiten de tarot. Ze was eigenzinnig, een theatermens, ze speelde een grote rol in de schrijverswereld in het Engeland van begin van de 20ste eeuw. Ze was bekend in meerdere kringen, en krijgt hier volledig aandacht. En het boek is volledig gevuld met haar werk. De liefde en aandacht spat van de bladzijdes.

 

Het staat vol met haar kunst, haar stijl van tekenen en hoe ze prachtig tekeningen maakt vanuit muziek, poëzie en verhalen

Echt een ere wie ere toekomt.

 

Dit boek is helaas niet meer in de deluxe editie (met cover) te verkijgen, maar nog wel te verkrijgen in een gewone hardcover editie.

 

Als je het verhaal wilt lezen van een zelfstandige vrouw van kleur, die zich van niks en niemand zich aantrok, een bohemian lifestyle volgde aan het begin van de twintigste eeuw en altijd keuzes maakte voor zichzelf en je houdt van tarot, dan is dit je boek!

 

Er zijn nog meer boeken over haar:

Een graphic novel: "The Queen of Wands"

Een Taschen editie over de RWS die er uitgebreid uitziet en onder andere geschreven is door Mary K Greer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.