Vijf stappen om goed te starten met tarot lezen!

Gepubliceerd op 19 maart 2022 om 18:27

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Januari is een mooie tijd om verse plannen te maken en misschien had je vorig jaar interesse in de tarotkaarten maar kwam het er niet van. En dit jaar is het jaar! Deze week een mooie post over starten met tarot, en volgende week over de eerste stappen op het heksenpad. 

 

Heb je wat tips nodig om je eerste deck uit te zoeken? In dit eerdere blog schreef ik hier uitgebreid over. 

 

Hoe start je met tarot? 

Hieronder vind je een 5 stappenplan om kennis te maken met je tarotkaarten! Bedenk goed van tevoren wat je wilt leren met de tarot. Bij het lezen van de tarot gaat het vooral om zelfreflectie en groei.  

 

Daarnaast moet je je het volgende realiseren: de 78 kaarten zijn ingedeeld in het grote en het kleine arcanum. Het grote arcanum gaat over levensfasen en grote veranderingen (binnen het spirituele), het kleine arcanum gaat over de dagelijkse zaken, het wereldse.  

 

Stap 1 Ga lekker schudden 

Om met tarot te gaan werken en de kaarten te gaan lezen is het fijn als je je kaarten goed leert kennen. Hoe ze er uit zien, maar ook hoe ze aanvoelen.

Maak een moment voor jezelf zonder gestoord te worden met je nieuwe deck. Even een zen momentje. 

Neem je kaarten uit de doos, en zeker als ze nog helemaal niet geschud zijn. Neem 1 kaart, bekijk hem (misschien popt er een herkenning bij je op), en neem dan een nieuwe kaart er bij. Bekijk ook deze en start met schudden. Voeg zo telkens 1 kaart toe aan het stapeltje. Zo weet je zeker dat ze allemaal geschud zijn, dat je alle kaarten gezien hebt, gevoeld hebt en een connectie met je kaarten aan het bouwen bent. 

 

Natuurlijk kun je ook je deck energetisch reinigen als je dat wilt. Leg dan een stuk seleniet op je deck, smudge het, of leg je kaarten in het maanlicht. 

 

Stap 2 Verhalen maken 

De tarot bestaat uit twee groepen kaarten. Het grote en het kleine arcanum. Dat zijn dus 78 kaarten bij elkaar met allemaal hun eigen betekenis. Laat je niet gek maken dat je ALLE betekenissen uit je hoofd moet leren. Dat hoeft niet, als je het maar slim aanpakt. Op zowel het kleine arcanum gedeelte als het grote zie je de personen een hoop dingen DOEN. 

Houd het heel simpel voor jezelf met deze oefening: 

- trek een kaart 

- is het een grote arcanumkaart? Bedenk daar een zelfstandig naamwoord bij en wat je daarmee associeert. Voorbeeld: je trekt gerechtigheid. Daar zou je “rechter” bij kunnen bedenken. Wat doet een rechter? Hoe gedraagt hij zich? En zo verder 

- is het een kleine arcanumkaart? Bedenk dan een werkwoord aan de hand van het plaatje. Voorbeeld; je trekt de 3 van bekers. De dames zijn aan het dansen en vooral aan het vieren. Waarom zijn ze dit feestje aan het houden? Hoe voelen ze zich? Bedenkt hier steekwoorden bij. 

 

Stap 3 Challenge jezelf 

Een routine krijgen en houden is de truc. Maar ons kent ons, wat we heel graag willen volhouden is soms heel lastig. Je houdt het twee weken vol, en dan ben je het weer vergeten. Tarot vraagt oefening. Liefst elke dag, en dan 1 kaartje trekken. Doe mee aan een tarot challenge, bijvoorbeeld bij mij op Instagram, waarbij je stellingen of vragen krijgt die je zelf aan de kaarten kunt stellen. Houd dit bijvoorbeeld bij in een tarot dagboek. Op deze manier houd je voor jezelf bij of je iets met de boodschap uit de kaarten gedaan hebt en of je de betekenissen onthoudt.  

Stap 4 Een tarotboek lezen 

Waarom ik deze stap niet als eerste neerzet? Omdat ik van mening ben dat je het beste blanco kunt beginnen met de tarotkaarten en daarna gaat kijken hoe het zit met verschillende schrijvers en wat ze over tarot vertellen. Er zijn heel veel boeken over tarot, maar wat ik te vaak merk is dat het ongeveer een kwart dat nog wel aardig is over wat tarot is, wat voor spreads of leggingen je kunt doet etc. En dan driekwart gaat alleen maar over betekenissen. Er zijn maar weinig boeken die echt waardevol zijn om in je kast te zetten die iets toevoegen aan de standaardbetekenissen. 

Het makkelijkste is dan om cheatsheets te gebruiken, oftewel spiekbriefjes! In plaats van dat mini witte boekje dat bij je deck in het doosje zit zijn dit netjes alle betekenissen op A4 op een rijtje. Speciaal voor mijn cursus heb ik deze mooie spiekbrieven ook gemaakt, ze zijn los verkrijgbaar via deze link voor een klein bedrag. 

Natuurlijk is het wel handig om boeken te lezen over tarot. Je blijft je leven lang studeren! Daarom heb ik een klein lijstje voor je van boeken die echt fenomenaal zijn om te hebben. Kies er 1 van, en ga daaruit studeren. Vergelijk wat je zelf hebt gevonden en wat de schrijver vertelt. Maak connecties tussen jouzelf, de kaart en de beschreven betekenissen. 

 

Stap 5 Spreads uitproberen 

Tarot is er vooral om te gebruiken, te doen en om te kijken naar vragen die bij jou spelen. Het mooie is dat je daar legpatronen of tarot spreads bij kan gebruiken. De kaarten liggen dan op een vaste positie die een naam of doel heeft gekregen en dat helpt om zo een antwoord te kunnen krijgen. Waar vind je dat soort spreads? Hop naar Pinterest! Niet alleen daar, maar overal op internet zijn hele specifieke patronen te vinden voor de liefde of voor werk. Kies een makkelijke uit (begin met tussen de 2 en 4 kaarten) en leg voor jezelf. Noteer het ook in je tarot dagboek wat er uit de legging kwam en reflecteer na een paar weken wat je hebt gezien in je leven dat ook in de kaarten terug te zien is. 

 

In het kort:

- ga spelen met je deck

- maak een combinatie van leren en oefenen met zelf kijken wat er in de kaart speelt

- ga legpatronen gebruiken

- en zorg dat je opschrijft wat je hebt gevraagd en welke kaarten je hebt getrokken!

 

Ga er van uit dat de taal van de tarot op je moet inslijten, dat je er aan moet wennen. Er zijn er maar heel weinig die direct uit de doos de kaarten kunnen lezen. Geef jezelf de tijd en groei samen met je tarotdeck.

Het gaat je heel veel brengen.

 

Boekentips

Alles van Hajo Banzhaf (en Brigitte Tehler)

Introduction to the Toth tarot van Lon Milo Duquette

Supertarot van Sasha Fenton

78 degrees of wisdom van Rachel Pollack (ook in het Nederlands verkrijgbaar!

 

Wil je dieper de tarot in? Geef je dan op voor de cursus Basisstructuur van de tarot in maart of mei op! Meer informatie vind je op de pagina over de workshops.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.