Winternachten - de donkerste tijd van het jaar

Gepubliceerd op 23 november 2023 om 17:06

Toen was het zomaar echt herfst. Nat, koud, winderig. De bladeren liggen in de tuin, en er wordt gescharreld door een egel in onze voortuin. Heerlijk.

 

Ik realiseerde me pas gisteren dat het alweer bijna December is. Dat ik het me echt realiseerde. Dat ik eigenlijk nog maar net twee weken mijn winterjas aanheb.. Dat ik soms nog hoop dat ik even buiten in het hoekje van onze tuin kan zitten als de zon schijnt. Maar het wordt echt koud.

 

Dit is het moment van het jaar dat ik me terugtrek. Het moment dat ik in mijn hoofd al naar Sinterklaas en Kerst ga. De puzzel ga starten wat we met die dagen gaan doen. Plannen maken voor de laatste weken van het jaar. Maar ook rust ga zoeken.

 

In mijn gevoel ga ik mee met de natuur om me heen. Waar ga ik energie in stoppen die laatste weken? En waar niet meer in? Ik put uit mijn eigen bronnetje van energie, en ik doe er spaarzaam mee.

Ik let op.

Ik merk dit niet alleen bij mezelf, maar ook bij mijn naasten. We trekken onszelf inwaarts. Dit afgelopen jaar was niet mals met de energie van mijn jaarkaart, de Dood. Ik ben het jaar er volop in gegaan en goed om me heen gekeken waar ik overal transformatie kon vinden. En dat vond ik. Maar nu verlang ik naar mijn volgende jaarkaart: Matigheid.

 

De Winternachten komen er echt aan. De zon zakt, staat in mijn ogen als ik in de auto zit. De bladeren van de bomen verkleuren, omdat de levensstroomsappen echt afgesloten raken in de bomen. De energie gaat terug naar de wortels. Naar de bron. Voor verstilling.

Nog heel even en het is midwinter, de dag die het kortst is en de nacht het langst. Net als vorig jaar ga ik deze tijd tussen tijden vieren en organiseer ik de Winternachten voor jou als tarotliefhebber. Elke dag een mooie reading doen die op verschillende donkere stukjes van ons licht schijnt.

 

Hiermee voel ik in de tarot dezelfde verstilling. Ik doe geen uitdagende readings meer voor mezelf om mezelf te triggeren. Geen schaduwwerk. Mijn jaarreading heb ik gepland voor in de vakantie. Rust op de plaats. Geen wilde acties, behalve dan dat ik wel heerlijk mijn jaarreadings geef, en de deuren van zowel het samen doorleven van de Winternachten de nieuwe basiscursus heb opengezet. En ruim ik mijn tarotspullen op. Alles weer netjes. Want dat geeft ook ruimte!

 

Wat ik dus ook doe in deze periode is dat ik alvast mijn jaarkaart voor volgend jaar neergezet heb op een mooi plekje en ben aan het mijmeren hoe ik die nu al kan gaan inzetten. Kom maar op Matigheid!

Heel bewust heb ik al een keuze gemaakt om een cursus die ik zelf wil volgen juist niet in januari te starten, maar pas in april. Meer balans wordt mijn thema voor volgend jaar.

In de Griekse oudheid wordt Matigheid gezien als Sophrosyne wat gezien wordt als in onszelf de balans tussen ons karakter en de degelijkheid van onze geest, die uiteindelijk bij ons tot uiting komt als zelfcontrole, beheerstheid en kalmte.

 

Veel Griekse filosofen hebben er over geschreven, en dit is toch wel het mooiste dat er over Matigheid te lezen is:

“Sophrosyne is the greatest virtue, and wisdom is speaking and acting the truth, paying heed to the nature of things.” (Heraclitus)

En het schijnt dat Sophrosyne ook in de doos van Pandora zat, maar die te nieuwsgierig was en deze opende en zo allerlei narigheid over de wereld uitstortte:

“Hope is the only good god remaining among mankind;
the others have left and gone to Olympus.
Trust, a mighty god has gone, Restraint (Sophrosyne) has gone from men,
and the Graces, my friend, have abandoned the earth.”  (Theognis of Megara)

 

Ook volgend jaar wil ik mijn jaarkaart mooi doorleven, en dat maakt dat ik op onderzoek uit ga, bijvoorbeeld naar de verhalen achter de verhalen achter de kaart. Ik duik in de filosofie, de geschiedenis, folklore en occulte betekenissen. Hier maak ik een mooie aantekening van en dat laat ik dan vervolgens rusten. Maar af en toe pak ik dit er bij en sta ik stil bij wat ik met mijn jaarkaart aan het doen ben, en hoe ik hem in mijn leven meer kan meenemen.

 

En besteed ik meer tijd aan mijn eigen tarotstudie. Heerlijk de boeken in voor de Reis van de Dwaas die ik op dit moment geef, maar ook met mijn BOTA studie waar ik rustig stapje voor stapje de kaarten weer op een nieuwe manier zie.

 

Rust en verstilling. Zoek ze op.

 

Pak een lief, warm en zacht deck. Schud je deck. Adem in, adem uit. Neem een slokje thee van te voren. En trek drie kaarten.

Kaart 1: Op welke manier kan ik de rust die ik heb bewust omarmen?

Kaart 2: Hoe kan ik meer tijd vrijmaken voor rust?

Kaart 3: Wat kan me in de weg zitten bij deze zoektocht naar rust?

Ik ben heel benieuwd wat jij hier uit gaat krijgen.

 

 

liefs

Barbara

Reactie plaatsen

Reacties

Marion
7 maanden geleden

Hoi hoi,
Ik nam een lief deck waarvan ik alleen een digitale handleiding heb. Ik kon er geen touw aan vastknopen eerlijk gezegd, dus heb toch maar de RW erbij genomen. Erbij ook een rune kaartje.
1. 4 van staven / Gebo
2. schildknaap van pentakels / Mannaz
3. 7 van bekers / Lauguz

In mijn hoofd was ik bezig met hoe ik mijn gewenste manifestatie ga uitdrukken. Mooi dat ik ook net naar mijn Jaarkaart voor 2024 heb gekeken. Dat is de dwaas. Het geheel voelt erg goed. Vandaag vallen mijn gedachten en de kaarten heel mooi samen.

Lieve groet,
Marion