Intuïtief de Tarot lezen: Drie tips van een niet-intuïtieve tarotreader

Gepubliceerd op 12 september 2024 om 13:54

Stel; je koopt je eerste tarotdeck (of orakeldeck), je bladert door het witte boekje dat er bij zit. Of je hebt een boek gekocht met daarin tot in de puntjes uitgelegd wat elke kaart precies betekent.

 

Het overvalt je. Holy moly, moet ik echt al die woorden kennen?

En dus frommel je het boekje weer terug in het doosje om het heel hard te negeren en verdwijnt het tarotboek ergens in een TBR stapel (to-be-read).

"Ik kan het zelf wel" denk je, ondertussen spierballen bij jezelf ziend.

 

Je schudt de kaarten, trekt er eentje: Kracht.

 

"Ha ha" denk je. Deze kaart betekent "krachtig zijn, en in je kracht staan". Easy peasy. Tot je merkt dat je bij verschillende kaarten toch wel vaak dezelfde (vaak spiritueel gewauwel) zinnetje opschrijft in je dagboek of tarotjournal.

 

Niet om sarcastisch te zijn, maar ik ben geen fan van intuïtief de tarot lezen. In ieder geval niet volledig.

Want hoe zit dat nou? Wat is intuïtie en wat zorgt er dan voor dat we bij bijvoorbeeld de tarot, maar ook bij orakelkaarten dan wel zomaar spontaan inzichten krijgen?

 

Intuïtie - je innerlijke stem

"Intuïtie is een ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is. Er zijn verschillende definities die geïnterpreteerd moeten worden naar de visie waaruit deze voortgekomen zijn."

Dit is wat Wikipedia zegt.

 

Jung, de vader van de archetypische psychologie had er ook een idee over:

"In Jungs model van typologie is intuïtie, net als sensatie, een irrationele functie omdat haar begrip van de wereld gebaseerd is op de perceptie van gegeven feiten. In tegenstelling tot sensatie neemt het echter waar via het onbewuste en is het niet afhankelijk van de concrete realiteit." (Frith Luthon)

Letterlijk schrijft hij "Intuition gives outlook and insight; it revels in the garden of magical possibilities as if they were real"

 

Oef. Dat is harde taal. Intuïtie wordt vaak gezien als iets dat ons een houvast geeft, de waarheid vertelt. We hebben een voorgevoel of iets veilig is of niet. Onderzoek doen naar intuitie is lastig, maar gezien wat hierboven staat moeten we toch een beetje onze twijfel hebben bij of onze intuitie altijd waar is.

 

Het zit namelijk zo; alles wat we doen, zeggen, of op een bepaalde manier opmerken wordt gekleurd door onze ervaringen die we hebben gehad in het leven. Iemand die nog nooit de ervaring heeft gehad van het steken van een wesp (of er ooit van gehoord heeft) zal niet van het beestje schrikken. Heb je die ervaring wel, dan ben je eerder geneigd om toch even op te schuiven als er een wesp wat dichterbij komt.

Ditzelfde geldt voor het lezen of duiden van de kaarten met behulp van je intuitie. Je leest ze puur vanuit jouw ervaring. Nuances zijn dan lastiger.

 

Eerlijk?

Dat maakt dan ook dat we ons afvragen of je dan eerlijk de kaarten kunt lezen voor jezelf (of voor een ander). Heb je dan voor jezelf helder wat alle 78 kaarten los van zichzelf betekenen?

Uit ervaring met andere tarotgebruikers weet ik dat vooral dat aspect dan lastig is. Je zegt bij verschillende kaarten dan hetzelfde. Gebruikt dezelfde woorden.

Maar ik denk dat we het er over eens zijn dat de bedoeling is dat de kaarten allemaal los van elkaar moeten zien en in hun eigen licht moeten duiden. En dus in principe 78 verschillende betekenissen hebben.

Hoe kun je dan wel intuïtie gebruiken?

 

Ik denk dat het heel erg helpend is om een middenweg te vinden. Dus ja, het is belangrijk om vanuit kennis en ratio de kaarten goed te bestuderen, zodat je ze allemaal in de smiezen hebt.

Maar je eigen sausje met behulp van je eigen intuitie (en dus je eigen ervaring in het leven) is helemaal niet verkeerd. Laat het vanuit elkaar vloeien en elkaar aanvullen.

 

Hoe doen we dat?

 

Drie tips voor verstandig intuïtief de Tarot lezen

 

Bestudeer eerst de achtergond van de kaarten. Begin met de elementen, de reeksen aas tot en met tien en het grote arcanum. Numerologie is ook heel helpend. Heb een idee van de ideeën achter de symboliek en puzzel de kernbetekenissen uit. Er zijn legio boeken hierover geschreven maar ik raad er standaard eentje aan: 'Learning the tarot' van Joan Bunning.

 

Omkader jezelf bij het duiden van de kaarten. Ga eens zitten met een kaart met een stopwatch. Leg je kaart op een A4'tje en schrijf daarnaast binnen een minuut op wat er bij deze kaart als eerste als associatie bij jou binnen komt. Stop de tijd en kijk dan naar je lijstje. In hoeverre ben je met andere woorden dan de sleutelwoorden bij de kaart gebleven? Of ben je juist weggedreven? Juist die associaties die bij de kaart zijn gebleven zijn vanuit je intuïtie gegeven, maar wel jouw eigen woorden. Jouw innerlijke stem.

 

Merk bij jezelf op dat je begint te wauwelen. Hieronder een voorbeeld van wat ik daarbij bedoel:

"Alles zit in je. Ben je het even kwijt, de actie en vertrouwen, verbindt je dan met je intuïtie want daar zit je kracht."

Dit is een zin die je praktisch voor álle kaarten zou kunnen inzetten! Merk je dat je aan het praten bent, maar dat wat je zegt niet tastbaar is, te vaag is om uit te voeren of alleen maar vraagtekens oproept maar wel een tevreden gevoel? Dan ben je aan het wauwelen. Dit is prachtige intuïtie, maar je kunt er (zeker als je een doel hebt om de kaarten voor te leggen), helemaal niks mee.

 

Kortom; het is belangrijk om voor jezelf transparant te zijn en bij jezelf na te gaan hoe je de kaarten duidt. Ik ga je niet vertellen dat intuïtief lezen helemaal fout is. Zeker niet als jij je daar bij prettig voelt.

Maar ik hoop wel dat je door deze blog bij jouw tarotpraktijk stil staat en bedenkt: kan ik alle kaarten helder en duidelijk duiden, los van elkaar? Wees geïnspireerd.

 

Ik wens je mooie tarotoverpeinzingen toe.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.