De oneindige dans tussen 8 en 11 in de tarot

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 11:59

Hoe verder je de tarot induikt, hoe meer mysteriën er zijn.

Enerzijds omdat de heren en dames occultisten van vroeger niet alles meteen weg wilden geven, maar ook om ons te laten nadenken en onze eigen regels en kaders te scheppen.

 

Als je net de tarot instapt dan is het heerlijk om te zien dat de kaarten zijn verdeeld in het grote en het kleine arcanum. Het grote arcanum als mooie diepe psychologische en mystieke reis, en de kaarten van het kleine arcanum als alles dat we tegenkomen in ons dagelijks leven.

 

Elke kaart heeft een betekenis, en het is aan jou om de kaarten aan elkaar te rijmen bij een reading.

 

Zo lijkt het in eerste opzicht.

 

Maar de tarot is meer. Eigenlijk kun je alle 78 kaarten zien als het topje van de ijsberg dat boven water komt, en dat betekent dat er binnen in de kaarten nog ongelofelijk veel meer kennis en verhalen zitten. Je kunt een symbool nemen en daar verschillende verhalen en theorieën over vinden. Tarot is een levenslange les. Daar zijn tarotliefhebbers het hartstikke over eens.

 

Er is alleen een dingetje waar we verschillende meningen over vinden in de tarotwereld.

 

Als we kijken naar de volgorde van de kaarten in het grote arcanum dan is het zo dat er in de tarotwereld twee kampen zijn: het ene waar op 8 Kracht en op 11 Gerechtigheid staat, en het kamp dat op 8 Gerechtigheid zet en op 11 Kracht. Het grappige is, dat als je gaat rondvragen, er binnen deze kampen een voorkeur is voor of werken met de Waite Smith of met de Thoth!

Historisch gezien moeten we met de tarot starten bij de Tarot de Marseille, de Franse versie van de tarocchi die ontstond voordat de tarot de oversteek naar Engeland maakte en daar door de Golden Dawn enorm werd beïnvloed. In dit tarotdeck is er een hele andere volgorde te zien van de grote arcanum kaarten.

In dit traditionele deck komt als nummer 8 Gerechtigheid. Kracht werd neergezet als nummer 11. Legio verhalen gaan er de ronde over het waarom van deze volgorde, maar het sterkste verhaal is dat dit de 'verkeerde' volgorde is om niet aan de 'gewone man' te laten zien wat er nu schuilt aan occulte wijsheid in de tarot. Maar deze volgorde zorgde er wel voor dat er niks klopt van de astrologische volgorde van deze twee kaarten. Kracht wordt gelinkt aan het sterrenbeeld Leeuw, en Gerechtigheid aan Weegschaal. Numerologisch klopte de volgorde van de Marseille wél. Acht is het getal van balans, en daar past Gerechtigheid perfect bij. 

Is er een regel vastgelegd? Zeker niet! Je ziet hierboven bij een van de oudste occulte decks, de Eteilla tarot, dat Gerechtigheid zelfs op nummer 9 ligt.

Maar toen kwam Arthur Waite met zijn 'rectified tarot pack' uitgebracht door de uitgeverij Rider. Hij verwisselde Kracht met Gerechtigheid en maakte zo de astrologische volgorde compleet.

In het grote arcanum volgen we de Reis van de Goddelijke Dwaas, de held in ieder sprookje of verhaal die wijze lessen leert als hij of zij het leven doorloopt. Volgens Waite paste deze volgorde veel beter omdat we in het grote arcanum praten over drie gebieden waar de Dwaas door heen loopt.

 

Leg voor jezelf eens de Dwaas opzij, en verdeel de andere 21 kaarten over drie rijen van zeven.

In de eerste rij praten we over de ontwikkeling in het materiele, de tweede rij over de ontwikkeling van de geest (als in het weten), en in de derde rij zien we de diepe spirituele ontwikkeling.

 

Die tweede rij is door de verwisseling van Kracht en Gerechtigheid heel erg interessant.

Als we op 8 Kracht zetten dan zien we hoe onze Dwaas na het doorzetten met de Zegewagen zijn innerlijk Beest leert temmen, en vervolgens na inkeer bij de Kluizenaar, een wijs man wordt die alle ervaringen van zichzelf en van anderen door het doorlopen van het Rad van Fortuin en vervolgens alles dat hij of zij tegenkomt goed kan afwegen in Gerechtigheid.

Kijken we naar de Thoth tarot, dan zien we hier een andere volgorde. Nu gaan we van de Zegewagen eerst naar kennis over alle kanten van jezelf ontwikkelen via Gerechtigheid, dat tot inkeer leidt met de Kluizenaar, die vervolgens zijn wijsheid toepast op het leven in het rad van Fortuin en daarmee zijn instinct door ervaring weet te temmen.

 

Het lijkt subtiel die verschillen, maar bekijk ze serieus eens naast elkaar, en zie hoe je ze anders leest. Wissel de kaarten Kracht en Gerechtigheid van hun plekjes.

Hoeveel maakt het voor jou uit?

 

Niet alleen de volgorde is belangrijk geweest voor de posities van Kracht en Gerechtigheid. Naarmate de jaren verstrijken wordt er natuurlijk ook meer geschreven over de kaarten en heeft elke schrijver wel een mening over de betekenis van de kaarten. Ik probeer altijd trouw te blijven aan de groten (Waite, Crowley, en Foster Case) maar nuances en polijsten is iets dat altijd gebeurt in de ontwikkeling van symboliek.

Kracht werd bij Aleister Crowley's deck de Thoth tarot 'Lust' en zien we een dame een bijzonder wezen berijden. Dit is de Scarlet Woman, een archetype dat je kunt vergelijken met Lilith. Van deze dame wordt gezegd dat zij de vrouw van Adam was vóór Eva, maar dat ze niet onderop wilde met de seks. Adam was daar niet blij mee want wilde een onderdanige vrouw. De Scarlet Woman is een vrijgevochten vrouw die weet wat zij wil. ZIj laat zich juist leiden door het Beest. Deze kaart is in de Thoth dus echt anders dan in de Waite Smith

Crowley noemde zijn Gerechtigheid niet alleen maar 'Judgement'. Dat zou te simpel zijn voor meneer Crowley. Hij noemde haar Adjustment, en we zien haar prachtig balanceren. Zij is de Egyptische godin Maat, die de harten van de overleden afweegt tegen de veer van de Onschuld. ZIjn hun harten net zo licht als een veer, dan mogen ze naar Osiris in de Onderwereld. Is het hart zwaarder? Dan worden ze opgegeten door de heilige krokodil Ammat.

Crowley noemde zijn Gerechtigheid ook wel 'Justesse'  wat we ook wel kunnen vertalen als 'correctheid'. We zien in de kaart de dame op haar tenen staan balanceren. Zij doet wat nodig is om in balans te blijven.

Het maakt qua tarotlezen echt niet uit in welk kamp je zit; 8 Kracht of 8 Gerechtigheid. Want uiteindelijk als je een tarotspread doet landt er maar één kaart van de twee op de tafel.

In relatie tot de andere grote arcanum kaarten is het wel interessant om eens te kijken wat jouw voorkeur heeft. Ik weet zeker dat je hier mooie inzichten van krijgt.

Speel.

Verdiep.

 

Rest mij om te vragen: welk kamp zit jij?

 

Liefs

Barbara

 

Foto 2: Morgan Greer Tart

Foto 4: The Cosmic Tarot

 

p.s Meer over de Thoth tarot weten? In maart start er een specifieke cursus over dit deck. Je zou zeggen dat tarot tarot is en dat je alles hetzelfde leest. Maar nee, de Thoth is toch echt anders! Lees hier meer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.