Tarot van Nu - Nederlandse Tarotdecks deel 2

Gepubliceerd op 6 maart 2024 om 13:43

Dit bijzondere deck heeft een bijzonder verhaal.

Meer dan twee jaar geleden ontmoette ik een medeheks/tarotiste hier in Zoetermeer, die bij mij ook lessen heeft gemaakt. En we spraken een aantal keer af voor de thee. Tijdens deze theetjes was er ook altijd tijd om even te neuzen in elkaars decks. Op een gegeven moment nam ze dit deck voor me mee, 'want ze had het dubbel'.

 

Hoe lief is dat? En het deck is mega bijzonder.

Dit is een deck waarbij de symboliek super gereduceerd is. Geen personen, alleen symboliek. Helemaal puur.

En dat maakt het een heel bijzonder deck om te lezen. Duiden is hier echt anders! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet heel veel gezeten heb met dit deck en eigenlijk gewoon de RWS symboliek er op loslaat. Maar nu moeten we echt eens er goed voor gaan zitten!

Het deck is gemaakt door Frits van der Ploeg in 1993. Op het doosje staat geschreven: "De oude eenvoud van Leven, Ervaren, Inzien, Loslaten en groeien, nieuw vormgegeven in een tijdloos ontwerp"

Ik moet heel eerlijk bekennen dat de eerste helft van de zin zeker weten bij mij resoneert, maar een tijdloos ontwerp? De jaren 90 stralen er vanaf! Maar dat geeft helemaal niks.

Frits doet niks meer met tarot (waarom weet ik niet), en geeft op dit moment alleen intuïtieve consulten via zijn website. Via een tweedehands boekenwinkeltje (www.boekenwinkeltjes.nl is perfect voor dit soort zoektochten) vond ik het bijbehorende boekje.

 

Er wordt ongelofelijk gespeeld met kernsymboliek (zoals de maan bij de hogepriesteres, of de bliksem bij de toren), maar andere kleine elementen worden echt op een andere manier weergegeven.

In het Grote arcanum zien we dat er een flink aantal kaarten anders heten dan dat we gewend zijn. Zo is het Rad van Fortuin het Levensrad, de Duivel heet Afhankelijkheid, de Dwaas is de Impuls en bijvoorbeeld de Wereld is nu Eenheid genoemd. Mooie woorden die de kaarten in een oogopslag meteen een andere diepgang geven.

In de kaarten zijn op een mega simpele manier de symbolen weergegeven. Ik heb er nog geen boek bij (die is onderweg), maar het lijkt me dat ik het volgende herken:

- de gele cilinder/pilvorm is overal een persoon, want deze komt ook op ander kaarten heel duidelijk naar voren, bijvoorbeeld bij de hofkaarten

- de roos staat denk ik voor het leven

- ik zie tegenpolen bij de Levenswagen, in het groen in plaats van de sfinxen wat supergaaf is qua symboliek

- de drie personen op Bevrijding (het Oordeel), zijn nu Venus. Mars en een combinatie tussen de twee (ik vraag me af, waarom niet Mercurius)

 

Er is zo veel te ontdekken!

In het kleine arcanum is het te zien dat Frits heeft gepuzzeld met de geometrische vormen die ik herken vanuit de Thoth tarot van Aleister Crowley, maar zien we ook dat de patronen van de kaarten zoals in de Rider Waite afgebeeld zijn is gebruikt. Het is een mengelmoes van beiden. Soms is het even goed kijken wat er wordt bedoeld, en het is daarmee ook belangrijk dat je goed in je numerologie zit want anders ga je mis op de kern van de kaart. Daarmee zijn de afbeeldingen die puur de Rider Waite Smith volgen makkelijker. Even de kaart in je hoofd nemen en op de kaart van Frits projecteren en je bent er. Dit maakt het een uitdagend deck waar je echt even voor mag gaan zitten.

De hofkaarten hebben al helemaal een ander sausje gekregen! Ook hier weer zijn er letterlijk een paar symbolen overgenomen vanuit de Rider Waite Smith (zoals de druiventrossen bij de koning en de koningin van pentakels, of het visje in de beker van de schildknaap van bekers) en zien we symboliek die wat lastiger te plaatsen is. Ik wacht nog op het bijbehorende boekje, dus ik kan nog niet duiden waarvoor de liggende maan in de schildknaap gebruikt bijvoorbeeld. Ik gok er op dat het pluimpje aan het element bij de ridder staat voor het paard, dat de cirkel in de maan voor het vrouwelijke dragen (van een kind staat) en de vleugels voor het mannelijke bij de koning. Bij sommige hofkaarten wordt ook gebruik gemaakt van de astrologische connectie.

Al met al is dit een mega interessant deck. Het is super interessant om te bekijken vanuit de blik van de maker, en ik hoop dat als ik het boekje er bij heb dat mij dan ook een hoop duideljk wordt.

 

Tot die tijd zeg ik: vind je dit deck interessant en wil je zoeken? Vooral doen! Dit is geen deck dat ik in consulten zou gebruiken (alhoewel dat geen probleem voor mij zou zijn) omdat clienten hier waarschijnlijk geen binding mee gaan voelen, maar ik zie dit wel als een verdieping in waar de verschillende symbolen en patronen van de elementen voor zouden kunnen staan.

 

Een aanwinst voor mijn collectie, dat zeker!

 

Mocht je nog een ander Nederlands deck kennen; ik hoor het heel graag!

 

Liefs
Barbara

 

Meer lezen over Nederlandse Tarotdecks? Klik hieronder voor de hele serie!

Tarot in de Herstelde Orde - Nederlandse Tarotdecks deel 1

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.