Zoveel moois; het kiezen van een tarot deck

Gepubliceerd op 19 maart 2022 om 18:28

Als ik zo naar de afgelopen 10 jaar kijk is tarot steeds meer van het stigma “zweef” afgekomen, en worden de kaarten als een serieus een stukje gereedschap om bij innerlijke groei en moeilijke vragen duidelijkheid en richting te geven. En dat vind ik helemaal geweldig. Hierdoor is er namelijk een bloei en groei geweest van artiesten die zich wagen om hun eigen versie van de 78 kaarten die de tarot bevat te maken. 

Meer en meer decks zijn er op de markt gekomen, zowel door de grote twee uitgevers US Games en Lo Scarabeo, alswel bij kleinere uitgevers, zoals in Nederland bij Koppenhol, maar ook zijn er mooi decks die door artiesten in eigen beheer worden uitgebracht. 

De keuze op dit moment is reuze! 

Nou kan ik natuurlijk niet in je hoofd kijken naar wat jouw smaak is, maar kiezen is altijd lastig. In dit artikel geef ik een leidraad die kan helpen kiezen van een deck dat bij jou past. Of je twijfel wegnemen. En als ik even eerlijk ben: ook ik vind het af en toe superlastig. Het geld groeit me niet op de rug dus ik ben de afgelopen jaren heel kieskeurig geworden! 

 

De eerste beslissing die handig is om te nemen is of je het visuele aspect, oftewel de plaatjes, aantrekkelijk vindt. Klikt het met de kaarten? Word je getrokken door de kleine details in de symboliek. Snap je de plaatjes (superbelangrijk!)? 

Wat ik als eerste doe is als ik een mooi deck voorbij zie komen is hem bekijken op internet. Ik voer hem in in Google afbeeldingen en lees reviews. Voor mij is het namelijk zo dat het artwork van de kleine arcanum DE doorslaggevende reden is om een deck wel of niet te kopen. Wat ik daarmee bedoel is dat ik vind dat er artiesten zijn die hun hart en ziel in de grote arcanum stoppen en dan zie je in de kleine arcanum dat ze eigenlijk de Rider Waite Smith symbologie volgen.  

Dit is niet heel gek omdat het ontwerpen van 78 kaarten echt wel een ding is, maar ik vind dat het gehele deck schwung en inspiratie moet hebben. Ook merk ik soms dat bij de kleine arcanum dat ik de kaarten niet goed kan lezen omdat de artiest er te weinig symboliek in heeft gestopt zodat je geen houvast hebt tijdens je reading. Allemaal puntjes om in de gaten te houden. 

 

 

Een andere overweging is de keuze tussen kopen bij een uitgever of bij de artiest zelf. Er zijn een aantal decks die via Kickstarter (een crowdfunding website, een ontwerper heeft dan een idee en verzamelt geld zodat hij het daadwerkelijk kan maken) op de markt zijn gekomen en dat daarna de decks via een grote uitgever als massaproduct beschikbaar komen. Dat kan best wel lang duren voordat het zo ver is als je echt op de centen moet letten. Ik snap die overweging. Ik ben zelf van mening dat ik graag bij de artiest zelf het geld neerleg zodat ik weet wat er mee gebeurt. Ik probeer dan te sparen voor het onafhankelijk geprinte deck (dat noemen we ook wel een indie-deck). 

Een puntje van aandacht is ook de hoeveelheid tarot decks die nageaapt worden en dan vervolgens voor weinig via onder andere Shein en Aliexpress worden verkocht. Ik zie ze ook regelmatig op Marktplaats voorbijkomen dat helaas de verkoper misbruikt maakt van de lage inkoopsprijs en ze probeert te verkopen voor de standaardprijs.... Pas daar mee op! Als je in een advertentie ziet staan dat je via een QR-code de uitleg van alle kaarten kunt krijgen is dat meteen een rode vlag. Goed geproduceerde tarotkaarten sets hebben al-tijd een boekje in het doosje. 

 

Nu is dit een mooie overstap naar de volgende vraag: nieuw of tweedehands? 

Als het gaat om tweedehands heb ik een aantal mooie vintage decks gescoord via Marktplaats waar ik heel erg blij mee ben. Ik vind het een mooi idee om decks een tweede leven te geven in mijn eigen handen. Ook vind je soms zeldzame out-of-print decks (maar daar betaal je dan ook best wel wat voor). Goed zoeken en geduld hebben. Je vindt soms echt een mooi koopje! Als je bijvoorbeeld een Rider Waite Smith voor weinig zoekt is Marktplaats zeker weten de plek. Ik maak me persoonlijk niet druk over dat deze kaarten door iemand anders gebruikt zijn en ik reinig ze ook niet energetisch. Ben ik veel te nuchter voor! Ik vind dat als ik ze maar gebruik dat ze dan heerlijk van mij zijn.

 

Mibramig Magical tarot

 

Nog een vierde overweging is het formaat. Er is wel een “standaard” maat tarotkaarten, zoals “vastgelegd” bij het formaat Rider Waite Smith, maar dat neemt niet weg dat er nog enorm veel variatie is! Ik heb persoonlijk redelijk kleine handen en sommige formaten kan ik niet op mijn normale manier schudden. Ik gebruik zelf een “overhand shuffle” of een “riffle shuffle” (hier vind je hoe je deze manieren doet) voor normale formaten kaarten. Maar bij de grote kaarten moet ik ze in plaats van verticaal echt horizontaal in mijn handen houden om een beetje goed te schudden.  

De dikte van de kaarten telt ook mee. Sommige kaarten zijn zo dik dat het lastig is om ze in je handen überhaupt vast te houden en te schudden. Of de stapel zo hoog dat het niet meer in je handen past.

Tip hierbij is dat je bij sommige winkels de kaarten vast mag houden (uit het doosje halen!) en kun je kijken hoe de kaarten in je handen voelt. 

 

Pride tarot - Multiple artists

 

Als een na laatste overweging is het ook belangrijk om te bedenken wat je met je kaarten wilt doen. Is het voor jezelf? Ga je lezen voor anderen? Is het voor tarot studie? Of ga je juist op een evenement zitten? Bij kaarten voor jezelf kun je natuurlijk een deck helemaal naar eigen smaak uitzoeken. Bij mij merk ik dat ik neig naar de wat “intensere” kaarten zoals de Toth tarot en heerlijk de wat donkere kaarten zoals de Flux Arcana tarot. Ook bezit ik de Ced tarot (zie hierboven), een heel speciaal deck gericht op traditionele hekserij, dat niet voor een gezellige lezing met een kopje thee is. Of wat dacht je van de H.R. Geiger tarot? Niet voor de makkelijk geschrokken mensen onder ons! Nee, voor een reading voor andere mensen is het handig als je een deck kiest (en natuurlijk neem ik meerdere decks mee als ik een inloop avond heb) dat toegankelijk, fris en enigszins vrolijk is. Doom en gloom is natuurlijk niet echt prettig. 

 

Zullen we het ook over de prijs hebben? Ook daar is zo veel variatie. Een standaard Rider Waite Smith koop je voor 15 euro. Een superspeciaal gelimiteerd deck kan zomaar 150 euro kosten. Over het algemeen vind je decks die door grote uitgeverijen geprint zijn voor prijzen tussen de 20 en 40 euro. Voor indie decks (independent designer) betaal je tussen de 50 en 100 euro. 

 

En waar ga je shoppen? Hieronder vind je een aantal websites waar je fantastische decks kunt vinden, zowel online als fysiek! Sowieso vermijd ik (behalve als ik een deck echt nergens anders kan vinden) de grote blauwe gigant. Mijn favoriete online adresjes om goed in de gaten te houden zijn Tarot.nl, Etsy, en Book Depository. Als ik ergens ga shoppen dan zijn mijn favo’s Paagman, de Kler en the American Book Center in Den Haag of Amsterdam. En daarnaast wil ik even de speciale aandacht vestigen op Fabula Rosa in Amsterdam waar ze een hele muur vol hebben met allerlei decks in allerlei formaten! 

Wat is jouw laatst gekochte tarot deck? En waar shop jij? 

Ik hoor het graag! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.